+84 988039755

Khởi nghiệp kinh doanh tại Việt Nam mở ra một cơ hội lớn với thị trường 90 triệu dân.Vậy, làm thế nào để khởi nghiệp tại Việt Nam với tư cách là người nước ngoài được thành công và phát triển ổn định

Starting up a business in Vietnam

Starting up a business in Vietnam

I/ Khởi nghiệp kinh doanh tại Việt Nam. Điểm đến hấp dẫn để đầu tư hoạt động kinh doanh

Trong những năm gần đây Việt Nam nổi lên là quốc gia đang phát triển tại khu vực kinh tế năng động bậc nhất trên thế giới khu vực Đông Nam Á với các tiềm năng:

1. Vị trí địa lý thuận lợi để khởi nghiệp tại Việt Nam

Việt Nam có đường bờ biển dài 3.600km, gần với các tuyến vận tải chính trên thế giới. Mặt khác, Việt Nam là trung tâm của khu vực Đông Nam Á, là cửa ngõ để thâm nhập vào các nền kinh tế phát triển ở khu vực phía Tây bán đảo Đông Đương. Do đó, với vị trí địa lý thuận lợi này sẽ phục vụ cho quá trình giao thương quốc tế ở Việt Nam được dễ dàng hơn.

Dân số: 90 triệu.Thủ đô: Hà Nội

Các trung tâm kinh tế: TP Hồ Chí Minh, Thành Phố Đà Nẵng, Thành phố Hà Nội.

Nền chính trị ổn định để người nước ngoài khởi nghiệp tại việt nam

starting up the new business in Vietnam

Just 30 years ago, Vietnam’s economy was one of the poorest in the world, and growth in this centrally planned economy was rather dim – per capita GDP was stuck between $200 and $300

Nền chính trị ổn định được xem là yếu tố hàng đầu của Việt Nam để thu hút các nhà đầu tư nước ngoài bắt đầu kinh doanh mới tại Việt Nam. Việc này sẽ đảm bảo sự nhất quán trong chính sách phát triển kinh tế của Việt Nam, hệ thống pháp luật, tài liệu cần thiết để bắt đầu kinh doanh tại việt nam minh bạch, rõ ràng. Các nhà đầu tư có thể yên tâm đầu tư khởi nghiệp với Việt Nam mà không lo sợ các vấn đề về an ninh chính trị, pháp luật.

Nền kinh tế ổn định và năng động

– Trong những năm gần đây, Việt Nam đứng vào top các nước có nền kinh tế phát triển nhanh nhất ở châu Á. GDP bình quân đạt 223 tỷ USD và tỷ lệ tăng trưởng đạt 6,8% năm 2017. Việt Nam hãnh diện ghi tên mình trong danh sách các nước có nền kinh tế năng động nhất thế giới.

– Độ tuổi lao động trung bình: Theo thống kê mới nhất của Viện Công nhân và Công đoàn, bình quân độ tuổi của người lao động trong các doanh nghiệp chỉ là 31,2 tuổi (giảm 4,1 tuổi so với chỉ 2 năm trước).

– Mức chi tiêu bình quân của người dân cho các ngành:Trên toàn cầu, người tiêu dùng Đông Nam Á vẫn dẫn đầu khi nói đến tiết kiệm và ý định này vẫn không thay đổi trong hai năm gần đây. Nhưng so với năm ngoái, người tiêu dùng đã có những thay đổi tích cực hơn, dù họ dành phần lớn thu nhập vào việc tiết kiệm (+6% so với Q3 2017) nhưng họ đã dần hưởng thụ cuộc sống hơn bằng cách đi mua sắm những bộ quần áo mới hoặc nâng cấp nhà cửa hay dành thời gian cho những hoạt động giải trí bên ngoài (+7%, +10%, +3% so với Q2 2018, tương ứng với từng danh mục). Bên cạnh đó so với quý trước, việc chi tiền vào các gói bảo hiểm y tế cao cấp tuy không có sự thay đổi nhưng cũng ở một mức cao so với năm ngoái (+13%) và điều đó cũng có nghĩa là người tiêu dùng đã quan tâm đến sức khỏe của bản thân và gia đình nhiều hơn, có sự tính toán kỹ lưỡng trong những chi tiêu hàng tháng của mình. Vì thế Việt Nam là thị trường tiềm năng dành cho các Doanh Nghiệp nước ngoài đầu tư  khởi nghiệp tại Việt Nam.

Spending Trend of Vietnamese customers

Kim ngạch xuất nhập khẩu: 

 • Xuất khẩu năm 2018 đạt 243,48 tỷ USD, tăng 13,2% so với năm 2017.
 • Kim ngạch nhập khẩu đạt 236,69 tỷ USD, tăng 11,1% so với năm 2017.

Lợi thế về sản xuất có sẵn để tối ưu chi phí khởi nghiệp tại việt nam: 

 • Nông nghiệp: trái cây, rau quả, hạt khô, cà phê, tiêu, điều…
 • May Mặc thời trang: quần áo, giày dép. 
 • Hàng handcraft: Hàng thủ công, mỹ nghệ.
 • Hàng nguyên liệu chất đốt: than gáo dừa
 • Hàng trang trí nội thất
 • Thực phẩm
 • Chăm sóc vườn, ngoại thất: (Garden and outdoor living) xơ dừa, chậu cây bằng xơ dừa
Vietnamese garments

Các khối liên minh kinh tế tham gia: 

 • ASEAN (Hiệp hội các quốc gia Đông Nam Á)
 • ASEM (Diễn đàn hợp tác kinh tế Á – Âu)
 • APEC (Diễn đàn hợp tác kinh tế Châu Á – Thái Bình Dương)
 • WTO (Tổ chức thương mại thế giới)
vietnam FTA

– Trong những năm qua, với sự nổ lực của Chính Phủ Việt Nam trong việc tiến đến gần hơn với các nền kinh tế lớn trên thế giới bằng việc gia nhập các tổ chức liên minh, tham gia ký kết các hiệp định thương mại mở ra cơ hội lớn cho việc các nhà đầu tư, các doanh nghiệp nước ngoài bắt đầu kinh doanh mới tại việt nam có cơ hội lớn tiếp cận với thị trường với hơn 90 triệu dân cụ thế:

  1. AFTA: Hiệp định thương mại tự do ASEAN
  2. ACFTA: Hiệp định thương mại tự do ASEAN – Trung Quốc
  3. AKFTA: Hiệp định thương mại tự do ASEAN – Hàn Quốc
  4. AJCEP: Hiệp định thương mại tự do ASEAN – Nhật Bản
  5. VJEPA: Hiệp định thương mại tự do Việt Nam – Nhật Bản
  6. AIFTA: Hiệp định thương mại tự do ASEAN – Ấn Độ
  7. AANZFTA: Hiệp định thương mại tự do ASEAN – Úc, New Zealand
  8. VCFTA: Hiệp định thương mại tự do Việt Nam – Chile
  9. VKFTA: Hiệp định thương mại tự do Việt Nam – Hàn Quốc
  10. VN – EAEU FTA: : Hiệp định thương mại tự do Việt Nam – Liên minh kinh tế Á Âu
  11. AHKFTA: : Hiệp định thương mại tự do ASEAN – Hongkong
  12. CPTPP: Hiệp định Đối tác Toàn diện và Tiến bộ xuyên Thái Bình Dương
  13. EVFTA: Hiệp định thương mại tự do Việt Nam – EU

  Với cam kết áp dụng mức thuế suất ưu đãi đối với hàng hóa nhập khẩu, mở ra cơ hội lớn dành cho các nhà sản xuất, nhà xuất khẩu các nước tiếp cận với thị trường tiềm năng tối ưu chi phí khởi nghiệp tại Việt Nam.

– Các tập đoàn nước ngoài đã và đang đầu tư bắt đầu kinh doanh mới tại việt nam:

 1. Tập đoàn Samsung (Hàn Quốc)
 2. Tập đoàn Lotte
 3. Tập đoàn Intel
 4. Tập đoàn Cargill
 5. Cty TNHH một thành viên lốp KUMHO Việt Nam
 6. Công ty TNHH Trung tâm thương mại VinaCapital
 7. Cty Cổ phần TNHH Pou Yuen Việt Nam
 8. Công ty TNHH Kumho Asiana Plaza Sài gòn

Chính phủ Việt Nam luôn có các chính sách mở cửa và khuyến khích các nhà đầu tư nước ngoài đến rót vốn đầu tư. Rất nhiều chính sách ưu đãi hấp dẫn thu hút nhà đầu tư nước ngoài được Việt Nam đưa ra như: Miễn thuế nhập một số ngành hàng đặc biệt, miễn giảm thuế thu nhập công ty, miễn giảm tiền thuê-sử dụng đất,…Từ năm 2018, Luật hỗ trợ cho Doanh nghiệp khởi nghiệp được ban hành, đồng thời Chính phủ Việt Nam đã đề ra một loạt chính sách ưu đãi nhằm thu hút các nhà đầu tư nước ngoài bắt đầu kinh doanh mới tại Việt Nam vì thế nhà đầu tư có thể khởi nghiệp tại Việt Nam với tư cách là người nước ngoài

Có thể thấy, với quy mô dân số và đà tăng trưởng hiện có, Việt Nam hứa hẹn là một thị trường tiềm năng đầy hấp dẫn để bắt đầu kinh doanh tại việt nam

Làm thế nào để khởi nghiệp tại Việt Nam

Để gia nhập vào thị trường Việt Nam Doanh nghiệp nước ngoài cần tìm hiểu về các mô hình có thể áp dụng để kinh doanh tại Việt Nam và các thủ tục pháp lý cho từng mô hình. Điều này là hết sức cần thiết để thành lập doanh nghiệp đúng quy định của pháp luật và tránh các rủi ro về sau, góp phần tối ưu chi phí để bắt đầu kinh doanh tại việt nam

Vietnam Trade representative partnership

It will contain the folowing models:

Trade representative: A form of manufacturers choosing Vietnamese company as a partner. Authorize to perform works in Vietnamese market under the management of the foreign companies, suitable for the company that start up a small business in Vietnam.

See more: Commercial representative service of VNT

Representative office: The manufacturer directly opens an office and recruits personnel to find customers in the market.

See more:  Package office setting services at VNT

Invest in Vietnamese companies, purchase sharesholding to cooperate to operate business: is a form of the foreign investors and manufacturers choosing a company to purchase shareholding to run the business together.

See more: Finding Vietnamese partners service to purchase shareholding.

Company with 100% foreign capital: is a forrm of foreign manufacturers carrying out procedures for investment registration in Vietnam with the Ministry of Planning and Investment and establishing a new company in Vietnam.

See more: Procedures for registration of a business with 100% foreign capital.

Costs to start up a businesss in Vietnam.

Costs to start up a businesss in Vietnam

“How much costs to start a business in Vietnam?” is a question made by startup foreigners in Vietnam.

+ About choosing a partner to represent  in Vietnam to look for and work with customers.

The advantages: Partners will help you to do the first task of setting up the market. Partner are usually people who are familiar with the market, have experience in selling and building markets. With low investment costs, it’s consistent with the first phase exploring the market when initally starting up in Vietnam.

The advantage is optimizing costs of starting up in Vietnam, no need of investment costs for facilities and personnel. All resources are focused on market and customers development.

The disadvantages: Have to spend much time looking for reputable service pproviders consistent with the purpose and requirements of the business.

+ About investing in opening representative office in Vietnam.

The advantages: easy management, fully reporting from personnel.

The disadvantages: High investment capital costs, relating to recruitment and state policy for personnel.

In the first phase, they need to a bigger investment costs.

The representative office just function to look for customers. It can’t set up online & offline retail system.

+ About form of investing in purchasing companies in Vietnam.

The advantages: The manufacturers could choose their appropriate business, make investment, operate based on what is available rather than building it from the beginning. This form saves time and finance than establishing the new company.

The disadvantages: They need partners to seek businesses that match their needs.

+ About form of investing 100% foreign capital to establish the new company in Vietnam.

This is the form of FDI investment with large scale, need specific business plans and commit to implement registering investment capital. So, the form is used by large corporation to invest in establishing factories in Vietnam.

Necessary documents to start up a business in Vietnam

In order to qualify for foreigners to start a business in Vietnam establishing a business, foreign investors must meet the following conditions:

 • Notarized passport of foreign citizens
 • Having sufficient financial capacity to implement the projec, including confirmation of the bank account balance or personal savings book in accordance with the corresponding amount of investment in Vietnam.
 • Investors must commit to having the location to implement the investment project. It means having an office lease contract in Vietnam to register head office.

See also: Investors’ dossier submitted to the investment registry.

Tasks in the next phase for starting a business in Vietnam.

TASKS IN THE NEXT PHASE FOR STARTING A BUSINESS IN VIETNAM

When starting up in Vietnam as a foreigner, you have to face enormous workload. It takes much time, costs and even you need money to repair if you choose wrong partners. Those tasks are:

1. Finding location for head office, making repairs, and construction.

See more: Business premise finding services.

                 Interior services.

2. Preparing product documents, profile, brochure, designed images in Vietnamese.

See more: Marketing documents design services.

                  Product information and company profile translation services.

                  Product Photography, Video making services.

Marketing documents design services
Personnel recruitment, personnel interview, and procurement work.

3. Personnel recruitment, personnel interview, and procurement work.

See more: Personnel recruitment services.

                 Contract and text editing preparation services.

4. If you are a foreign manufaturer, you have to import goods, complete procedures of import and circulation of commodities papers in Vietnamese market.

See more: Seagoing vessel cargo transit services.

Aviation cargo transit services

Road cargo transportation services.

Customs procedures services.

Certificated of Product circulation services.

Customs procedures services.
online sales set up services in vietnam

5. Setting up online channel to start a business.

See more: Website creating services.

Website managing services.

Product Public Relations writing services.

Sales channel setting up in e-commerce services.

Google advertising services.

6. Setting up B2B partners for the sales.

See more:   Offer services in Modern Trade and general traditional trade channel.

Marketing, brand activation and exhibition services.

With VNT, we have much experience of setting up businesses and we supply for you package services of business network. 

The network of partners in Vietnam will help you complete tasks effectively most. We will seek and choose reputable and trustworthy partners for you to work directly as your requirements. This will save time and costs for seeking, selecting and ensuring to complete tasks on shcedule for you.

Vietnam sales channel setup services

Contact Us to Start your Business in Vietnam

Mr Tony Tran

Mobile: +84 988 039 755

Email:nhiemth@vntcorp.com.vn

Or fill the Contact form below

Picking packing Services

DỊCH VỤ THUÊ KHO & ĐÓNG GÓI VÀ GIAO HÀNG TẠI NƯỚC NGOÀI

VNT cung  cấp dịch vụ thuê kho & đóng gói và giao hàng tại nước ngoài dành cho doanh nghiệp [...]

Vietnam B2B Sourcing Services

DỊCH VỤ TÌM NGUỒN HÀNG TẠI VIỆT NAM

VNT chuyên cung cấp dịch vụ tìm nguồn hàng tại Việt Nam. Cơ hội tìm kiếm nhà cung cấp, nhà [...]

chay-activation-la-gi-cong-ty-chay-activation-chuyen-nghiep

MARKETING, BRAND ACTIVATION & EXHIBITION SERVICES

MARKETING BRAND ACTIVATION & EXHIBITION  

MAINTENANCE AND GROWTH SALES SERVICES

MAINTENANCE AND GROWTH SALES SERVICES

MAINTENANCE AND GROWTH SALES SERVICES MARKETING & BRAND ACTIVATION

Vietnam sales channel setup services

SALES CHANNEL SETUP SERVICES

SALES CHANNEL SETUP SERVICES START SELLING TO MARKET IN VIETNAM WITH VNT’S SALES CHANNEL SETUP SERVICES

online sales set up services in vietnam

ONLINE SALES SETUP SERVICES

ONLINE SALES SETUP SERVICE

OFFICE SHOP FACTORY RENTAL FOR LAUNCHING YOUR BUSINESS IN VIETNAM

VIETNAM SHOP, OFFICE & FACTORY RENTAL SERVICES

FIND OFFICE WAREHOUSE SHOP FACTORY

START BUSINESS IN VIETNAM FREE RISKY WITH BUSINESS LEGISLATION SERVICE

BUSINESS LEGISLATION SERVICE

MARKET RESEARCH & INFORMATION SERVICE

MARKET RESEARCH & INFORMATION SERVICE

ASIAN TRADE MARKET : C2C SOCIAL MARKETPLACE ECOMMERCE PLATFORM FOR BUY AND SELL

WHOLESALE MARKETPLACE

Wholesale Market, buy lots product with good price, find good product for your bussiness, need import product, need export product

B2B MARKETPLACE

B2B Marketplace, Trading, Product Sourcing, Global Trade Lead, Supplier Discovery, Manufacturer, need import product, need export product

MACHINE & TECHNOLOGY INDUSTRY

Buy and Sell Used and New Industrial Machines Equipment at xuatnhapkhauvietnam.com.vn- No 1 Online Machinery Trader Classifieds. Sell your new [...]

HIRING OUT SOURCE

Outsource Marketplace for OEM ODM manufacturers, factories and makers, Design and Manufacture from global at competitive rates at xuatnhapkhauvietnam.com.vn

TRUCKING – ROAD FREIGHT

Find and request a quote for import export agents in Trucking, Road Frieght from companies that specialise in the field [...]

OCEAN FREIGHT

Ocean Freight Marketplace, Shipping Line. Find and request a quote for import export agents in Trucking, Road Frieght from specialise [...]

AIR FREIGHT

Air Freight Marketplace. Find and request a quote for import export agents in Trucking, Road Frieght from specialise in the [...]

WAREHOUSE AND FULLFILLMENT

Warehouse and Fulfillment Marketplace: Find Warehouse and Fulfillment streamlines your warehousing operations and deliver products on time at optimal cost

IMPORT – EXPORT AGENTS

Import - Export Agents Marketplace: Find and request a quote for import export agents from companies that specialise in the [...]

Trả lời

Call Now ButtonCall Now
Get Widget